AI-ARC (H2020)
AI-ARC (Kuzey Kutbu için Yapay Zeka tabanlı Sanal Kontrol Odası) projesi, Kuzey Kutbu ve AB denizcilik alanlarında güvenliği artırmayı hedeflemektedir. Proje Sanal Kontrol Odası olarak bilinen son derece yenilikçi ve kullanıcı dostu yapay zeka (AI) tabanlı bir platform geliştirmeyi amaçlamaktadır. VCR (sanal control odası) platformu sahil güvenlik gibi kurumlarca kullanılması amacıyla tasarlanmıştır. Projenin toplam bütçesi yaklaşık 6.889.792 M € olup, Avrupa Birliği Horizon 2020 programı SU-BES02-2020 çağrısı altında 30 ay süreyle finanse edilmektedir.
AI-ARC projesinin temel amacı, sahil ve sınır muhafızları için yenilikçi, sağlam, verimli ve kullanıcı dostu bir yapay zeka (AI) tabanlı prototip platformu oluşturmaktır. Bu platform, geleneksel ve VR tabanlı arayüzlerin; bilgi yönetimi, anormallik tespiti, risk analizleri ve birlikte çalışabilirlik açısından kullanıcıların tercihlerine uyum sağlamasına olanak tanır. Böylece denizcilik sektöründeki aktörlerin iş yükü arttırılmadan karar verme süreçlerindeki farkındalık düzeyinin arttırılması sağlanırken, kapsamlı bir gözetim sistemi geliştirilmiş olacaktır.
SAMPAS, AI-ARC mimarisinin geliştirilmesi, çerçeve bileşenlerinin teknik geliştirmesi, heterojen bilgi kaynakları entegrasyonu, veri füzyonu, büyük veri toplama ve işleme ile görselleştirme katmanı ve bilgi işleme modüllerinin tasarımı ve geliştirilmesinde rol almaktadır.
Finlandiya (Laurea University of Applied Sciences) tarafından koordine edilecek projede toplamda 12 farklı ülkeden 22 ortak bulunmaktadır.
- Laurea Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Finlandiya
- Turku Üniversitesi, Finlandiya
- Fraunhofer Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V., Almanya
- The European Organisation for Security, Belçika
- Ventura Associate Fransa, Fransa
- İrlanda Ulusal Denizcilik Fakültesi, Cork Teknoloji Enstitüsü, İrlanda
- İngiltere Denizcilik ve Sahil Güvenlik Ajansı, Birleşik Krallık
- İzlanda Sahil Güvenlik, İzlanda
- Hellenberg International Oy, Finlandiya
- Norveç Ortak Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi, Norveç
- İsveç Sahil Güvenlik, İsveç
- Tree Technology SA, İspanya
- Portsmouth Üniversitesi, Birleşik Krallık
- Savunma Bakanlığı - İrlanda Deniz Hizmetleri, İrlanda
- Thales Alenia Space Fransa, Fransa
- SAMPAS, Türkiye
- RISE Araştırma Enstitüleri, İsveç Ab, İsveç
- Telespazio France SAS, Fransa
- Athanor Engineering, Fransa
- Avrupa Birliği Uydu Merkezi, İspanya
- Universidad Politécnica de Madrid, İspanya
- Studio BDM Srl, İtalya

Bu proje Avrupa Birliği Ufuk 2020 araştırma ve inovasyon programı kapsamında 893135 nolu sözleşme ile desteklenmektedir.