OSAMI-COMMONS (ITEA 2)


OSAMI-Commons özgür yazılım temelinde, dinamik, hizmete dayalı ve farklı yazılım-yoğunluklu sistemin (SIS) kişiselleştirilebilmesi mümkün kılan ortak bir platform yaratmayı hedeflemektedir.

İnsan, bilgisayar ve elektronik cihazlar arasındaki ilişki, yeni teknoloji eşiklerini tanımlamakta, bilişim alanındaki pazar liderlerini de belirleyerek sürekli evrim geçirmektedir. İnsanlar, 1960’ların birden fazla kullanıcılı kurumsal bilgisayar döneminden, 1980’lerin kişisel bilgisayarlarına ve son on yıl içerisinde - mobil aygıtların yaygınlaşmasıyla beraber kişisel, dijital ortamda bire-bir insan ilişkilerinin yürütüldüğü bir teknoloji kullanmına geçtmişlerdir.

Bugün bilgi-iletişim teknolojilerinin gelişimi, mobil telefon cihazları ve bunları tamamlayıcı teknolojiler ile “bire çok” ilişkisi etrafında tanımlanan bir doğrultuda hareket etmektedir. Wifi dağıtıcılar, cep telefonları, oyun konsolları, mp3 çalarlar, televizyon üstü kutular, TV’ler ve benzer platformlar tüm iş alanlarını etkileyen, ağların gerçek potansiyelinden faydalanan, yeni bir küresel çapraz platform ortaya çıkarmaktadırlar.

Yukarıda belirtilen ve benzeri, ortak temellere dayalı ve açık platformlar üzerinden hizmet sağlayan ve üreten kurumların, katalitik inovasyonlar yapabilmeleri ve bu platformlar özelinde hizmetler üretebilmeleri, “Hizmete Dayalı İnovasyonlarını” yaygın bir pazara ulaştırabilmeleri açısından temel bir gereklilikdir.

Bu anlamda OSAMI-Commons özgür yazılım temelinde, dinamik, hizmete dayalı ve farklı yazılım-yoğunluklu sistemin (SIS) kişiselleştirebilmesini mümkün kılan ortak bir platform yaratmayı hedeflemektedir. OSAMI-Commons bugün teknik olarak zor olanı, düzenli ve kolay yapabilme amacı gütmektedir.

OSAMI-COMMONS (ITEA 2) projesi başarı ile bitirildi.