SMART-FI (H2020/ENSCC)

Nisan 2016 tarihinde başlayan 1,5 milyon Euro bütçeli SMART-FI projesi ile servis geliştiricilerin, belediyelerin ve vatandaşların akıllı şehirlerin açık verisinden faydalanabileceği bir platform geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Geleceğin İnterneti İçin Akıllı Kentlerde Açık Verinin Yaygınlaştırılması
Günümüzde dünya nüfusunun %54’ü şehirlerde yaşamaktadır ve bu oranın 2050 yılı itibariyle %66’ya ulaşması beklenmektedir. Bu durum hepimiz için zorluklar yaratabilir fakat teknolojinin yardımıyla şehirlerde yaşamak daha keyifli hale getirilebilir. Nisan 2016 tarihinde başlayan 1,5 milyon Euro bütçeli SMART-FI projesi ile servis geliştiricilerin, belediyelerin ve vatandaşların akıllı şehirlerin açık verisinden faydalanabileceği bir platform geliştirilmesi amaçlanmaktadır. SMART-FI yaklaşımı, çeşitli kaynaklardaki gerçek verileri kullanarak kamu yönetimi ve diğer üçüncü parti servislerinin birbine bağlanmasına ve kullanılmasına olanak sağlayacaktır. SMART-FI, FIWARE altyapısı üzerinde Geleceğin İnterneti toplumuna odaklı servisler sağlamak için akıllı kentlerin açık verilerini kullanır. FIWARE akıllı uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlayan ve kentlerin kendi açık verilerini yayınlayabildiği standard bir platformdur. Platform, kamuya açık ve telifsiz Uygulama Programlama Arayüzleri (API) sağlayarak geliştiricilerin yenilikçi uygulamalar geliştirmesini sağlamaktadır.
SMART-FI projesinin esas amacı toplanan açık verilerden faydalanarak akıllı şehir servislerinin hizmete açılabileceği ve birbirine bağlanabileceği bir platform geliştirmektir. Proje kapsamında heterojen açık veri ve veri servislerinin homojen hale getirilme metodolojileri geliştirelecek, tahmin ve öneriler için veri analitikleri toplanacak, analiz edilecek, ve servisler kullanıma açılacaktır.
Bilgi ve iletişim teknolojileri, akıllı şehirlerde insanlar ve aygıtlar arasındaki etkileşimleri art arda gelen toplama, iletişim kurma ve veriyi kullanma eylemleriyle destekler. İlk olarak sabit sensörler, mobil aygıtlar veya ısı, ses ve konum gibi verileri elde eden servisler aracılığıyla veri toplanır. Sonrasında farklı ağlar aracılığıyla veri iletilir ve iletilen veri yorumlanarak ne olduğunu, gelecekte neler olacağını anlamak, tahmin ve tavsiyelerde bulunmak amacıyla kullanır. Toplanan verilere dayanarak karar alacak otoritelere, vatandaşlara ve diğer paydaşlara verilerin anlaşılabilir bir şekilde sunulması projenin önemli bir yönüdür.
Günümüzde bir çok insan mobil cihazları yanlızca telefon görüşmesi yapmak için değil aynı zamanda yaşadıkları dünyayla etkileşime geçmek için, planlar, programlar yaparak hayatlarını organize etmek için kullanmaktadır ve bütün bilgi avucunuzun içindedir. Vatandaşlar anlık ve yakın gelecekti trafik durumuyla ilgili, şehirdeki hareketlilik modelleri ve günlük hayatlarını etkileyen diğer hizmetler için kesin ve gerçek zamanlı kişiselleştirilmiş çözümler beklemektedirler. SMART-FI, yerel yönetimlere, kamusal ulaşım işletmelerine ve diğer işletmelere akıllı kent konseptini destekleyecek ve sağladıkları hizmetleri optimize edecek çözümler sunabilmeleri için yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Projenin bir diğer amacı ise standartları uygulayarak ve genel semantikler kullanılarak uygulamalarda kullanılan tüm açık verilerin farklı yerlerde tekrar kullanılmasını sağlamaktır. SMART-FI Avrupa’da ve ötesinde kullanılabilecek açık kaynaklı, ayarlanabilir ve uyarlanabilir bir çözüm garanti etmektedir. SMART-FI platformu ile Malaga (İspanya), Malatya (Türkiye) ve Karlshamn (İsveç) şehirlerinde üç farklı akıllı şehir senaryosu için servisler geliştirilecektir.
SMART-FI üç şehirde akıllı servislerin kullanılması için bir yol haritası sunmaktadır, fakat geliştirdiğimiz model ve yol haritası daha farklı ve büyük şehirlerde kullanılabilecektir. Projemizin bir adım öteye taşınarak dünya çapında birçok vatandaşın faydalarından yararlanabilmesini umuyoruz. ” Malena Donato, Proje Koordinatörü, Atos
Proje konsorsiyumunda dört farklı ülkeden beş ortak bulunmaktadır: ATOS Spain SA (İspanya), Málaga Üniversitesi (İspanya), Technische Universität Wien (Avusturya), SAMPAŞ Bilişim ve İletişim Sistemleri A.Ş (Türkiye), NetPort Science Park (İsveç). Ayrıca projede üç şehrin desteği bulunmaktadır: Malaga Belediyesi (İspanya), Malatya Büyükşehir Belediyesi (Türkiye) ve Karlshamn Belediyesi (Sweden).
Bu proje Avrupa Birliği'nin ERA-Net JPI Urban Europe programı kapsamında partner ülkelerin ulusal temsilcileri tarafından desteklenmektedir; CDTI (İspanya), FFG (Avusturya), Tübitak (Türkiye) ve Energimyndigheten (İsveç).

Smart-FI projesi Avrupa Birliği Ufuk2020 ve JPI ERA-NET programları kapsamında 5631209 nolu sözleşme ile desteklenmektedir.