Afet Yönetiminde Akıllı Şehrin Rolü

Afetlerle baş edebilmenin yolu akıllı şehirlerden geçiyor

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’i şehirlerde yaşayacak. Bu durum dünyanın yaşadığı veya yaşayacağı afetlerde de yerel yönetimlere çok daha büyük işler düşmesine neden olacak. Bu da Akıllı Şehir gerçeğini gündeme hızlıca taşıyacak. 2030 yılına kadar 1,5 trilyon USD pazar büyüklüğüne ulaşacak Akıllı Şehir kavramının da afet yönetiminin en önemli bileşeni olacak.

Şehirler büyüdükçe buradaki operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3 milyon kişi şehirlere taşınıyor. Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’i şehirlerde yaşayacak. Bu durum dünyanın yaşadığı veya yaşayacağı afetlerde de yerel yönetimlere çok daha büyük işler düşmesine neden olacak. Çünkü artan nüfus gelişen teknoloji ve ortaya çıkan ihtiyaçlar nedeniyle afet dönemlerinde şehrin altyapıların sorunsuz bir şekilde çalışmasının önemini artıracak.

Şehirlerin kritik altyapılarındaki operasyonel kesintiler doğal olduğu kadar insan kaynaklı tehlikelerden de kaynaklanabiliyor. Bu noktada akıllı şehirlerdeki operasyonların sürekliliği sağlanması ve aksaklıkların önüne hızlı ve sağlıklı bir şekilde geçilmesi gerekiyor. 

Özellikle afet yönetimi söz konusu olduğunda bir binanın, mahallenin ve hatta şehrin dijital ikizinin büyük ölçüde yardımcı olduğu görülüyor. Dijital ikizlerle afet durumları simüle edilebiliyor. Şehirdeki IoT (Nesnelerin Interneti) araçlarından gelen anlık veriler dijital ikiz teknolojisinin kullanımıyla işlenip afetin hızlı, doğru ve verimli bir şekilde yönetilmesini mümkün kılıyor. Tamamen toplumu merkeze alan ve onun afetlerden en az düzeyde etkilenmesini sağlayan bu teknoloji geçmişi daha sağlıklı okumaya, anlık veriye sağlıklı bir şekilde ulaşmaya ve geleceği simüle edip öngürüyü artırmayı sağlıyor.

SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor: “Akıllı şehir vizyonuna sahip olmayan kentlerde mevcut müdahale prosedürleri eski bilgi paylaşım tekniklerine dayanmakta ve arızalanan altyapı sistemlerinde değişiklik yapmak için çok az fırsat sunmaktadır. Ancak akıllı şehir vizyonuyla ortaya çıkan veri alışverişi ve veri odaklı yaklaşım daha yüksek güvenilirlik, direnç/sağlamlık, hızlılık ve beceriklilik gibi bileşenleri de getirir. Bu durum insanların, çevrenin bu tarz afetlerden olabildiğince az şekilde etkilenmesini ve hayatın kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlamaktadır. SAMPAŞ olarak, hızlı şehirleştiğimiz bu dönemde akıllı şehir vizyonuna ulaşmak için çaba sarfetmemiz gerektiğine inanıyoruz. Böylece olası afet durumlarında toplum olarak daha sağlıklı müdahale, afetle mücadele ve yeniden yapılanma konusuna odaklanmamız gerektiğini biliyoruz. olacak. Bugünün dünyasında akıllı şehirlerin temellerinin atılması ve insanların her durumda toplu taşıma, iletişim, enerji, su dağıtımı, hastaneler ve okullar gibi temel hizmetlere kesintiye uğramadan ve güvenli bir şekilde erişebilmeleri gerekiyor. Bu sağlamak için hem kamuya hem de bu alanda çalışan şirketlere büyük iş düşüyor.”

Akıllı Şehir vizyonunda veri akışı nasıl sağlanıyor?

Bir kentin kritik altyapıları arasında benzin istasyonları, enerji santralleri, hastaneler, ulaşım ağları, bankacılık ve finans hizmetleri, devlet daireleri, askeri tesisler, su depoları ve köprüler yer alıyor.

Akıllı şehirlerde, ketin muhtelif yerlerine konulan IoT’ler sayesinde de şehirden anlık veriler elde ediliyor ve bu veriler işlenerek afetlerle ilgili önlemler alınıyor veya olası bir afet durumunda ortaya çıkan sıkıntılı durumları ortadan kaldırmak için planlama yapılıyor.

Şekip Karakaya şöyle devam ediyor: “Bir şehrin akıllı olabilmesi için bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç var. Kentler bu vizyonu yakalayabilmek için baştan tasarlanmalı ve sadece bugünün dünyasına değil geleceğin dünyasına göre planlanmalıdır. Bir kentsel tasarım vizyonu için modernize edilmiş ve akıllandırılmış binaların hazırlanması, sürdürülebilir enerji kaynakların oluşturulması ve sürdürülebilir altyapıların tesisi gerekmektedir. Sonrasında teknoloji yardımıyla bu bileşenlerden sürekli ve gerçek zamanlı veri temin edilmelidir. Bugün özellikle yerel yönetimlerin topluma hizmet etmek istedikleri noktada akıllı şehirler için bir yol haritası olmalı ve bu yol haritasını topluma ve insanların ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirmeleri ve bu noktada duraklamaya uğramamaları gerekiyor.”

42 yıldır bilişimin gücünü akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için kullanan SAMPAŞ Holding, kentleşmenin ve kentliliğe bağlı sorunların arttığı bir dünyada, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde ürettiği yüksek teknoloji ve çözümleri kullanarak kentleri bugünkü ve gelecek nesiller için daha yaşanılabilir hale getiriyor.

Diğer Medya İçeriklerimiz
Diğer medya içeriklerimizi inceleyin.
Trafik Sorununa Dijital İkiz Çözümü
Trafik Sorununa Dijital İkiz Çözümü
Şehirlerin trafik sorunlarının çözümü dijital ikiz teknolojisinden geçiyor. Her İstanbullu yılda 89 saatini trafikte kaybediyor
Detayları İncele
Şehrin ihtiyaçlarına Hizmet Eden Teknoloji
Şehrin ihtiyaçlarına Hizmet Eden Teknoloji
Günümüzde şehirleşme oranı her geçen gün büyük bir hızla artıyor. Dünya Bankası verilerine göre şehirler Avrupa'daki nüfusun yüzde 74'ünden fazlasına ev sahipliği yapmaktadır. Şehirlerde hızla artan nüfus kendi içinde bazı sorunları da beraber getiriyor. Bu sorunların hızlı, kolay ve uzun vadeli çözümleri de şehrin beşeri sermayesini teknoloji ile
Detayları İncele
Dijital İkiz Temelli Akıllı Şehir
Dijital İkiz Temelli Akıllı Şehir
Bugün yaklaşık 8 milyarlık dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor. 2050 yılına kadar dünya genelinde kentsel alanlarda yaklaşık 2,5 milyar daha fazla insanın yaşayacağı öngörülüyor. Kentlerdeki yaşamın sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi için bütünsel bir bakış açısıyla planlama yapılması ve teknolojinin doğru bir
Detayları İncele
Kentsel Dönüşümden Önce Kentsel Tasarım
Kentsel Dönüşümden Önce Kentsel Tasarım
Artan nüfus yoğunluğu şehirlerin hızlı ve düzensiz bir şekilde büyümesine neden olurken ve şehirlerin insan merkezli olmasının da önüne geçiyor. 2050 yılına kadar tüm dünyada 2,5 milyardan fazla insanın şehirlerde yaşayacağını düşünüldüğünde bu hızlı ve düzensiz büyüme insan hayatını daha da derinden etkileyecek.
Detayları İncele
Sampaş Holding – İTÜ İş Birliği
Sampaş Holding – İTÜ İş Birliği
42 yıldır bilişimin gücünü kullanarak akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmeye ve yaygınlaştırmaya çalışan SAMPAŞ Holding ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Akıllı Kentler İnovasyon Merkezi’ni (AKİM) hayata geçirerek, geleceğin kent yaşamının tasarlanması, kentlerin sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için birlikte çalışmaya başladı.
Detayları İncele
Akıllı Şehirlerin Güvenliğe Etkisi
Akıllı Şehirlerin Güvenliğe Etkisi
Kentleşme büyük bir hızla artarken başta güvenlik olmak üzere sorunlar da aynı hızla büyüyor. Kentlerin plansız ve beklenenden hızlı büyümesi kentsel eşitsizlikleri ortaya çıkarırken bu durum şehir güvenliğini de tehlikeye atabiliyor.
Detayları İncele
Akıllı Şehirlerde Start-up Şirketlerin Önemi
Akıllı Şehirlerde Start-up Şirketlerin Önemi
Artan nüfus, dünyamızın yaşadığı problemler, şehirlerin hızlı ve düzensiz büyümesi özellikle yerel yönetimleri akıllı şehir uygulamalarına yöneltiyor. Ulaşımdan güvenliğe, veri yönetiminden sürdürülebilirliğe kadar birçok farklı alanı içinde barındıran akıllı şehir uygulamaları üzerine çalışan girişimlere de dünyada ilgi gün geçtikçe artıyor.
Detayları İncele
Orman Yangınlarında Akıllı Şehrin Rolü
Orman Yangınlarında Akıllı Şehrin Rolü
Günümüzde orman yangınların sayısı ve hayata olan olumsuz etkileri hızla artıyor. Özellikle yaz aylarında dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleşen büyük çaplı orman yangınları ekosistemleri yok ederken insan hayatını da tehdit ediyor.
Detayları İncele
Sel Felaketlerinde Akıllı Şehirlerin Önemi
Sel Felaketlerinde Akıllı Şehirlerin Önemi
“Şehirlerde dijital ikiz çözümlerini uygulayarak, aşırı hava olaylarının etkisini doğru bir şekilde modelleyebilir ve tahmin edebilir, böylece yetkililerin riskleri azaltmak ve vatandaşlarımızın can ve mallarını korumak için proaktif önlemler almasını sağlayabiliriz”
Detayları İncele
ŞİRKETLERİMİZ
Değerlerimizden ödün vermeksizin, gelişen ve değişen Dünya konjonktüründe, varlığımızı sürdürebilir kılmak, gücümüzü markalarımız ile sağlamlaştırmak adına bir çok alanda sizlere profesyonel ve kaliteli hizmet vermeye devam ediyoruz.
Sampaş Holding
Akıllı Kentler
Akıllı Şehirler
SNANO
KARENA
Sampaş Bilişim
EKD
Metapera