CeBIT Bilişim Eurasia 2012 kapsamında düzenlenen “Akıllı Kentlerde Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nin ana sponsorluğunu üstlenen SAMPAŞ’ın İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, “Bilişim uygulamalarından faydalanarak, uygar ve yaşam kalitesi yüksek, marka kentler yaratmayı hedefliyoruz. Türkiye’yi akıllı kentler kalkındıracak” dedi.
İçinde bulunduğumuz yüzyıla bir isim vermek gerekirse, kuşkusuz alternatiflerden biri “metropoller çağı” olurdu. Şehirlerde hızla artan nüfus yoğunluğu ve beraberinde getirdiği altyapı problemleri ise kentlerin akıllanması için yapılan çalışmaların hızlanmasına neden oluyor.
Avrasya’nın bir numaralı Bilişim, Teknoloji ve İletişim Platformu CeBIT Bilişim Eurasia, bu gerçekten yola çıkarak, 2012 yılının ana temalarından birini “Akıllı kentler ve akıllı kentlerde bilişim” olarak belirledi. 29 Kasım–2 Aralık tarihlerinde Yeşilköy CNR Expo’da düzenlenen fuar, çok sayıda yerli ve yabancı katılımcının yanı sıra sektördeki büyük oyunculara ve belediyelerle yerel yönetimlere de ev sahipliği yaptı.
30 YILLIK DENEYİMİ CEBIT’E TAŞIDI
30 yıllık deneyimiyle kentsel dönüşüm süreçlerinde, belediyelere ve ilgili kuruluşlara bilişim teknolojileri ve uygulamalar sunan SAMPAŞ, fuar kapsamında düzenlenen “Akıllı Kentlerde Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nin de ana sponsorluğunu üstlendi.
30 Kasım tarihinde düzenlenen ve açılış konuşmalarının Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Vangün ve SAMPAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya tarafından gerçekleştirildiği zirveye, bakanlık yetkilileri, belediye başkanları ve yerel yönetim temsilcileri de katıldı.
Kentsel dönüşümde bilişim uygulamalarının rolünün masaya yatırıldığı zirvede, belediyelerin akıllı kent çözümleri, akıllı belediyecilik uygulamaları ve çözüm önerileri, katılımcılara ve vatandaşlara birinci elden anlatıldı. Zirve kapsamında düzenlenen “Başkanlar Kentsel Dönüşüm ve Altyapıyı Konuşuyor” ve “Yerel ve Kamu Perspektifinden Kentsel Dönüşüm” başlıklarını taşıyan iki ayrı panelde, bakanlık temsilcileri, belediye başkanları, sektör paydaşları ve akademisyenler, kentsel dönüşüm süreci ve bilişim uygulamalarının rolüyle elde edilen başarı hikayelerini paylaştılar.
“TÜRKİYE’Yİ AKILLI KENTLER KALKINDIRACAK”
Zirvede konuşma ve sunum yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, kentsel dönüşüm sürecinde yazılım ve bilişim önemine değindi. “Global dünyada bilişim uygulamaları olmadan ayakta durmak mümkün değil” diyen Demircan, SAMPAŞ işbirliğinde Beyoğlu Belediyesi için, verimliliği ve tasarrufu artıran son derece başarılı otomasyon projeleri gerçekleştirdiklerini aktardı.
Tarlabaşı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin süreçleri hakkında katılımcılara bilgi aktaran Demircan, “Böylesine zor ve uzun süreçli bir dönüşümü, vatandaşları mutsuz etmeden, kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde tamamlamak ancak akılla mümkün olabilirdi” dedi. Bilgiyi toplamakla ve veriye dönüştürmekle işe başladıklarını belirten Demircan, “Tarlabaşı Projesi bir kez daha kentsel dönüşüm sürecinde bilişimin rolünü ortaya serdi” ifadesini kullandı.
“Akıllı Kentlerde Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde konuşan SAMPAŞ İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya ise, “Uygar ve yaşam kalitesi yüksek, marka kentler yaratmayı kendimize bir ilke edindik” diye konuştu. ”Bu anlamda ‘Kentsel Proje Yönetimi’ ile kentlerimize planlı, organize ve bilgiye dayalı yönetilen şehirler yaratmaları için uçtan uca proje hizmetleri vermeyi ve teknolojik altyapıyı sağlamayı sürdürüyoruz” diyen Karakaya, belediyelere “Akıllı Kent otomasyon Sistemi” (AKOS) kapsamında sundukları kentsel proje yönetim ve danışmanlık hizmetleriyle çözümlerinden de bahsetti.
NE VAR NE YOKSA ENVANTERİ ÇIKARILIYOR
Türkiye’de yüzlerce yerel yönetimle çalışan SAMPAŞ’ın kentsel dönüşüm sürecinde verdiği hizmetlerin başında “şehir envanteri hazırlanması” geliyor. Şirket, şehirlerde ne var ne yoksa envanterini çıkarıyor. Böylece belediye ve yerel yönetimlere kentsel dönüşüm sürecinin gerekliliklerini kolayca analiz edebilecekleri veriler hazırlanıyor. Ayrıca yetkililerin bilgiye dayalı kararlar almaları kolaylaştırılıyor.
Aynı şekilde SAMPAŞ, kentsel dönüşüm süreçlerinde, bilişim uygulamalarıyla yerel yönetimlerin maliyet ve zaman tasarrufu yapmasına da fırsat sağlıyor. Geniş ürün ve çözümleriyle kentsel dönüşüme katkıda bulunmayı hedefleyen SAMPAŞ, vatandaş odaklı uygulamalarıyla şehirde yaşayanların memnuniyetinin artırılmasını da hedefliyor.
Editöre Not (Katılımcı Listesi):
- Mehmet VARGÜN- Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı
- Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Belediye Başkanı
- Mehmet Tahmazoğlu - Şahinbey Belediye Başkanı
- Alaaddin Yılmaz - Bolu Belediye Başkanı
- Dr. Yusuf Hamit Civelek - İskenderun Belediye Başkanı
- Kadir Kara - Osmaniye Belediye Başkanı
- Ateş Ünal Erzen - Bakırköy Belediye Başkanı
- Semih Turhan - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı
- Mehmet Pazarcı - Sampaş Bilişim ve İletişim A.Ş. Direktör, Kentsel Proje Yönetimi
- M. Fehmi Altan - Egis International Türkiye Temsilcisi
- Ion Besteliu - Egis International Kentsel Dönüşüm Uzmanı
- Prof. Dr. N. Enver Ülger - Akademisyen